Kako smo naučili raditi ŽMINJSKE CUKERANČIĆE
Okruženi smo dobrim ljudima iako nam se ponekad čini da nije tako. Jer oni su tihi, nenametljivi, samozatajni. A daju nam sebe, svoje znanje i vrijeme nesebično. jedna od takvih je i naša draga teta Gracijela iz Damjanići. Još prošle školske godine smo uz nju naučili raditi ŽMINJSKE CUKERANČIĆE.
Ako ne znate, cukerančići su tradicionalni kolači koji su nezaobilazni na svečanom stolu, a karakteristični su za središnju Istru. Orginalni recept za ove cukerančiće koji se tope u ustima, a nas odrasle svojim mirisom i okusom vraćaju u djetinjstvo dala nam je teta Gracijela.
Naravno, prethodno smo u više navrata imali priliku počastiti se njima, a onda nam je teta Gracijela stigla u školu sa svim potrebnim namirnicama i naučila nas raditi cukerenčiće.
Zaintrigirali smo vas?. Evo recepta, fotografija i videoprikaz. Mi smo naučili. Ono što je teta Gracijela prenijela nama, mi prenosimo vama.
CUKERANČIĆI TETE GRACIJELE (ŽMINJSKI CUKERANČIĆI)
* 2 kg brašna tip 550
* 10 jaja
* 750 g šećera
* 4 dag amonijaka za kolače (apoteka)
* 0,5 dl vrućeg mlijeka
* kora i sok od 1 naranče
* kora od 1 limuna
* 2 vanilin šećera
* 1 prašak za pecivo
* 2 velike žlice ruma ili likera od dunja
* 2 dl ulja
* 2 dl otopljenog maslaca
* kristal šećer i bijelo vino
priprema:
bjelanjke dobro izmiksati sa šećerom; u duboku posudu staviti amonijak, te ga preliti vrućim mlijekom (amonijak smrdi, a kad dodamo mlijeko jako zapjeni), tu pjenu dodati u brašno i rahlo promiješati, zatim dodati žutanjke, snijeg od bjelanjaka s šećerom, vanilin šećer, prašak za pecivo, naribanu koricu od limuna i naranče, sok od naranče, 2 žlice ruma i otopljeni maslac i ulje;
smjesu dobro rukama mijesiti sve dok se ne počne odvajati od prstiju; ostaviti da miruje 2 sata pa onda:
uzimati rukom komadić, oblikovati prst (ić) debelo tijesto duljine cca 15 cm, zarezati po označenim crticama te ga po Gracijelinoj uputi oblikovati; peći 5-6-7 min na 180oC na pek papiru; ohlađene umakati u hladno bijelo vino (po želji razrijediti s vodom) gornjom stranom, te ih odlagati na stolnjak/krpu umočenom stranom prema dolje; nakon što smo umakali cca 8 kom počinjemo ih po redu uvaljati u šećer – teta Gracijela to radi ovako: uzme veliko cjedilo za juhu-ono što ima jednu dugačku dršku, obloži ga najlon vrećicom koju dobro zaveže, te u cjedilo s najlonom stavi šećer; svaki cukerančić stavi u taj šećer, rukom protrese cjedilo kako bi se kristal šećer ulovio na sve vinom opijene dijelove, te odloži gotov cukerančić na stolnjak; i tako milijun puta…
cukerančići trebaju odstajati par sati na stolnjaku, nakon čega ih spremimo u kutiju gdje mogu dugo trajati - nemoguće jer se brzo pojedu ;)
oblikovanje:
zarezati na označenim dijelovima te oblikovati rascvjetani kružić (pogledati video)
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Obrazovni sadržaji |
Stručno usavršavanje |
• Agencija za odgoj i ... |
• Agencija za strukovn... |
• Nacionalni centar za... |
• Suradnici u učenju |
• Prijave na stručne s... |
Suradnici i partneri |
• Art-studio |
• Suncokret |
• Modna udruga Tijara |
• Centar za inkluziju ... |
• Strukovna škola Pula |
• LABIN KVAŠ 2014. |
Projekti |
• Zajedno |
• Svi smo mi jednaki |
• Most |
Lokalno |
Dnevni tisak |
korisni linkovi |