preskoči na sadržaj
Vijesti

Kako smo naučili raditi ŽMINJSKE CUKERANČIĆE

Okruženi smo dobrim ljudima iako nam se ponekad čini da nije tako. Jer oni su tihi, nenametljivi, samozatajni. A daju nam sebe, svoje znanje i vrijeme nesebično. jedna od takvih je i naša draga teta Gracijela iz Damjanići. Još prošle školske godine smo uz nju naučili raditi ŽMINJSKE CUKERANČIĆE.

Ako ne znate, cukerančići su tradicionalni kolači koji su nezaobilazni na svečanom stolu, a karakteristični su za središnju Istru. Orginalni recept za ove cukerančiće koji se tope u ustima, a nas odrasle svojim mirisom i okusom vraćaju u djetinjstvo dala nam je teta Gracijela.

Naravno, prethodno smo u više navrata imali priliku počastiti se njima, a onda nam je teta Gracijela stigla u školu sa svim potrebnim namirnicama i naučila nas raditi cukerenčiće.

Zaintrigirali smo vas?. Evo recepta, fotografija i videoprikaz. Mi smo naučili. Ono što je teta Gracijela prenijela nama, mi prenosimo vama.


CUKERANČIĆI TETE GRACIJELE (ŽMINJSKI CUKERANČIĆI)

 

* 2 kg brašna tip 550

* 10 jaja

* 750 g šećera

* 4 dag amonijaka za kolače (apoteka)

* 0,5 dl vrućeg mlijeka

* kora i sok od 1 naranče

* kora od 1 limuna

* 2 vanilin šećera

* 1 prašak za pecivo

* 2 velike žlice ruma ili likera od dunja

* 2 dl ulja

* 2 dl otopljenog maslaca

* kristal šećer i bijelo vino

priprema:

bjelanjke dobro izmiksati sa šećerom; u duboku posudu staviti amonijak, te ga preliti vrućim mlijekom (amonijak smrdi, a kad dodamo mlijeko jako zapjeni), tu pjenu dodati u brašno i rahlo promiješati, zatim dodati žutanjke, snijeg od bjelanjaka s šećerom, vanilin šećer, prašak za pecivo, naribanu koricu od limuna i naranče, sok od naranče, 2 žlice ruma i otopljeni maslac i ulje;

smjesu dobro rukama mijesiti sve dok se ne počne odvajati od prstiju; ostaviti da miruje 2 sata pa onda:

uzimati rukom komadić, oblikovati prst (ić) debelo tijesto duljine cca 15 cm, zarezati po označenim crticama te ga po Gracijelinoj uputi oblikovati; peći 5-6-7 min na 180oC na pek papiru; ohlađene umakati u hladno bijelo vino (po želji razrijediti s vodom) gornjom stranom, te ih odlagati na stolnjak/krpu umočenom stranom prema dolje; nakon što smo umakali cca 8 kom počinjemo ih po redu uvaljati u šećer – teta Gracijela to radi ovako: uzme veliko cjedilo za juhu-ono što ima jednu dugačku dršku, obloži ga najlon vrećicom koju dobro zaveže, te u cjedilo s najlonom stavi šećer; svaki cukerančić stavi u taj šećer, rukom protrese cjedilo kako bi se kristal šećer ulovio na sve vinom opijene dijelove, te odloži gotov cukerančić na stolnjak; i tako milijun puta…

cukerančići trebaju odstajati par sati na stolnjaku, nakon čega ih spremimo u kutiju gdje mogu dugo trajati - nemoguće jer se brzo pojedu ;)

oblikovanje:

 

 

zarezati na označenim dijelovima te oblikovati rascvjetani kružić (pogledati video)

 

Video: http://tinypic.com/r/2s8p9og/8



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Fontana   datum: 14. 11. 2014.

Tražilica

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi




preskoči na navigaciju